Nadat je rijbewijs binnen is wil je natuurlijk op pad! Misschien ga je wel je eerste eigen auto kopen. Maar waar let je dan op? Naast het type auto moet je bijvoorbeeld ook nadenken over kosten, keuringen en de proefrit. Wij geven je 5 tips voor de aanschaf van je eerste auto.
Eerste auto kopen, denk goed na over wat jij belangrijk vindt
Het is een beetje een open deur, maar door goed te bedenken wat jij belangrijk vindt kan je al snel filteren welk type auto wel of niet bij jou past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal zitplaatsen en laadruimte, verbruik, veiligheid en het milieu.
Wil je bijvoorbeeld veel zitplaatsen of heb je extra ruimte nodig om je surfbord te vervoeren? Dan is een 5-deurs auto waarschijnlijk een goede keuze. Heb je minder ruimte nodig dan kan je vaak goed uit de voeten met een 3-deurs auto, dat scheelt meestal ook in kosten.
Denk ook na over hoe vaak je de auto gaat gebruiken en hoeveel kilometers je gaat afleggen. Ga jij dagelijks naar je werk met de auto of leg je op jaarbasis grote afstanden af? Dan is diesel goedkoper dan benzine, maar denk hierbij ook aan het milieu.
Het is natuurlijk belangrijk ook over de veiligheid van je auto na te denken. Auto’s in Nederland moeten voldoen aan de veiligheidseisen, anders mogen ze niet verkocht worden. Toch zijn er verschillen in hoe veilig auto’s zijn. Hoe veilig een bepaald type auto is kan je bijvoorbeeld checken via [Euro NCAP]. Dit is een database met resultaten van veiligheidstests voor auto’s die beschikbaar zijn in Europa.
Neem ten slotte ook het milieu in overweging wanneer je onderzoekt welke auto bij jouw wensen past. Niet alleen het soort brandstof waar je auto op rijdt, maar ook het verbruik is hierbij belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar het milieu en energielabel van je auto. Een laag verbruik is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt ook brandstofkosten en de belasting die je moet afdragen.
Bereken vooraf de kosten voor je eigen auto
Je hebt waarschijnlijk gespaard voor je auto en weet hoeveel je uit wilt geven aan de aanschaf. Maar heb je ook al nagedacht over de maandelijkse kosten? Naast kosten voor brandstof ben je ook verplicht een verzekering af te nemen en draag je motorrijtuigenbelasting af. De hoogte van je verzekering is deels gebaseerd op je auto, net zoals hoeveel belasting je moet betalen. Het is dus slim om beide te checken voordat je tot aankoop overgaat.
Je bent verplicht een WA verzekering af te sluiten, je bent dan verzekerd voor schade die anderen oplopen door een ongeluk dat jij veroorzaakt. Daarnaast is het mogelijk je verzekering uit te breiden zodat je ook verzekerd bent voor schade aan je eigen auto en voor jezelf en mogelijke passagiers.
Verplichte APK keuring
Voordat een auto de weg op mag moet deze APK gekeurd zijn. De Algemene Periodieke Keuring is in heel Europa verplicht, hoe vaak je auto gekeurd moet worden is afhankelijk van de leeftijd en brandstof. Zo moeten nieuwe benzineauto’s na 4 jaar gecheckt worden en daarna iedere 2 jaar. Maar let op! Heb jij een benzineauto op het oog die al 8 jaar of ouder is? Dan moet deze ieder jaar gekeurd worden. Nieuwe dieselauto’s moeten na 3 jaar gecheckt worden en daarna jaarlijks.
Let dus goed op wanneer je beoogde auto voor het laatst gekeurd is. Is de auto die jij op het oog hebt nog niet APK gekeurd? Houd dan bij de aanschaf rekening met de kosten voor een Apk-keuring, gemiddeld kost dit zo´n €20 tot €65. Dit is afhankelijk van je auto en de garage waar je de keuring uit laat voeren.
De proefrit
Misschien wel het leukste onderdeel van een auto zoeken, de proefrit! Je hebt een auto op het oog. Maar rijdt deze ook echt prettig? Heb je genoeg ruimte en kan je de auto afstellen naar jouw wensen en behoeften? Let vooral op het stuur, de hoofdsteunen, gordels en stoel. Om veilig de weg op te kunnen is het belangrijk dat je goed zit in de auto, maar je kunt bijvoorbeeld niet in iedere auto de hoogte van je stoel verstellen. Let ook op het zicht in je achteruitkijkspiegel en buitenspiegels.
Tijdens de proefrit wil je er achter komen of jij de auto fijn vindt rijden, maar waar let je dan op? Begin bij het begin, start de auto soepel? Een auto kan iets moeizamer starten als deze koud is, dus let hier op bij het starten. Wij raden je aan verschillende soorten wegdek uit te proberen zodat je ziet hoe de auto reageert, het is handig vooraf een route uit te zoeken. Let tijdens het rijden op de vering, de remmen, het schakelen en natuurlijk of de auto prettig stuurt. Kan je bijvoorbeeld rechtdoor achteruit rijden zonder bij te sturen? Hoe reageert de auto als je plotseling remt? Maakt de auto geen vreemde geluiden? Mocht je vragen hebben stel deze dan aan de verkoper.
Wanneer je een tweedehands auto koopt, maak dan niet alleen een proefrit maar kijk ook grondig naar de staat van de auto. Let bijvoorbeeld op krassen, mogelijke roestplekken en beschadigingen aan het interieur. Check of de banden er goed uitzien en of alle lampen werken. Het is ook mogelijk een aankoopkeuring uit te laten voeren door een garage. Zij checken dan de auto voor je en kunnen eventuele vragen beantwoorden. Hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden, dit is afhankelijk van de garage waar je de check laat uitvoeren.
De aankoop van je eerste auto
Ben je klaar om tot een aankoop over te gaan? Check dan als laatste nog de kilometerstand en het onderhoudsboekje. Bij de Nationale Auto Pas (NAP) check je heel eenvoudig of de kilometerstand klopt met de geregistreerde kilometerstand. Laat deze ook vastleggen in het koopcontract, voor het geval er achteraf iets niet blijkt te kloppen. Ten slotte kan je in het onderhoudsboekjes precies zien waar en wanneer de auto onderhoudsbeurten heeft gehad en dus hoe goed deze onderhouden is.
Wanneer je een auto koopt moet je het kenteken op jouw naam laten zetten. Dit kan je doen bij een kentekenloket, bijvoorbeeld in het postkantoor een RDW-erkend autobedrijf, of online via het RDW. Wanneer je het kenteken op jouw naam laat overschrijven neem dan je identiteitsbewijs, de kentekencard en de volledige tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs mee. Na afloop ontvang je een vrijwaringsbewijs voor de vorige eigenaar en het tenaamstellingsverslag voor jezelf. In het tenaamstellingsverslag staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode, het tweede deel ontvang je per post van de RDW. De kentekencard wordt doorgeknipt en is voor de oude eigenaar, jij ontvangt per post een nieuwe van het RDW.
Je weet nu alles om goed voorbereid op zoek te gaan naar je eerste eigen auto! Eerst je rijbewijs halen? Meld je aan voor een proefles bij Rijschool Martijn Bakker